juni 6, 2019

Uporaba Android denarnic za hranjenje Bitcoinov

Pravilna hramba vaših Bitcoinov in ostalih kriptovalut je izjemnega pomena z vidika spletne varnosti. Kot smo že poudarili nikakor ni priporočljivo hraniti Bitcoinov in ostalih kriptovalut na velikih  kriptoborzah kot so Coinbase, Bittrex, Binance, Bitstamp, ipd. Podobne borze (npr. Mt. Gox) so v preteklosti že bile tarče napadov heckerjev, ki so ukradili večje količine Bitcoina ali ostalih kriptovalut. Poleg tega pa so kriptoborze izpostavljene tudi drugim poslovnim tveganjem kot so bankroti, ipd. S hrambo velikih količin Bitcoinov na kriptoborzah torej tvegamo, da v primeru nepredvidljivih dogodkov ostanemo brez vsega vloženega premoženja.

Kot vemo so kriptovalute neodvisne s strani držav in drugih institucij. To ob vseh prednostih prinese tudi določena tveganja, saj uporabniki niso zaščiteni v primeru nepredvidljivh dogodkov.  

Kot smo že omenili se denarnice delijo na “hladne” (nimajo povezave s svetovnim spletom) in “vroče” (so povezane s svetovnim spletom prek deskotop računalnikov, laptopov ali pametnih telefonov).

V zadnjem času je hramba kriptovalut v denarnicah za pametne telefone postala izjemno popularna, čeprav z vidika internetne varnosti ni ravno optimalna. Ima pa seveda druge prednosti.

In prav kako uporabljati android spletne denarnice, si bomo podrobneje pogledali v današnjem članku. Opisali bomo tako prednosti kot slabosti hrambe Bitcoinov in ostalih kriptovalut v spletnih denarnicah za pametne telefone z Android operacijskim sistemom.


Večina razvijalcev programske opreme, ki razvijajo denarnice za pametne telefone skuša razviti sistem, ki bo pravilno in varno deloval na kar največ mogočih operacijskih sistemih za omenjene telefone. Na ta način želijo razvijalci doseči kar najširši krog občinstva. Večina  denarnic je namenjena uporabi vsaj na Android in IOS operacijskem sistemu.

Android denarnice so za odtenek slabša oz. z vidika spletne varnosti manj varna rešitev za hrambo kripotovalut, kot je hramba v “hladnih” denarnicah kot sta npr. najbolj znani  Nano Ledger S in Trezor.

Kljub temu pa uporaba Android spletne denarnice lahko prav pride v primerih, ko na kriptoborzi kupimo določeno kriptovaluto, ki jo želimo čim hitreje prenesti iz kriptoborze pod svoj nadzor, “hladne” denarnice pa nimamo pri roki.

Android denarnica za hrambo kriptovalut bo prav tako olajšala vsakodnevno uporabo kriptovalut, saj imamo pametne mobilne telefone ves čas pri roki, tako da lahko kriptovalute pošljemo in prejmemo v trenutku, če se pokaže potreba.

Take lastnosti lahko koristijo predvsem “traderjem”, ki se vsakodnevno ukvarjajo s trgovanjem s kriptovalutami in morajo včasih hitro prenesti sredstva z ene kriptoborze na drugo, da ujamejo tisto vrednost določene kriptovalute, ki jo potrebujejo za dobičkonosno trgovanje.

Pri nakupu Android Bitcoin denarnice pa je potrebno biti izjemno pazljiv, saj se je v preteklosti že dogajalo, da so se celo v Google store trgovini pojavile denarnice z zlonamerno programsko opremo, posledica pa je bila kraja Bitcoinov in ostalih kriptovalut.

Priporočamo, da Bitcoin denarnico za android vedno prenesete iz uradne spletne strani in nikakor preko različnih tretjih oseb.

Kako deluje Android denarnica za hrambo kriptovalut?

V praksi je Bitcoin Android denarnica aplikacija, ki jo prenesemo na naš pametni telefon. Glavna naloga tega programa je ustvarjanje t.i. “Private Key-a”, ki je eden od temeljnih elementov vseh Bitcoin denarnic.

V praksi je Private Key dolgo zaporedje črk in številk, ki omogočajo dostop do naših Bitcoinov in ostalih kriptovalut. Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti o “Private Key-u” je to, da imamo edino z njim naša sredstva pod kontrolo. In nasprotno. Če ga razkrijemo komurkoli smo nadzor nad našimi sredstvi izgubili oz. ga ima poleg nas še nekdo.

“Private Key” se uporablja za generiranje vašega Bitcoin naslova. Proces izgleda takole:

  1. S spletne strani razvijalca prenesete “denarnico” na svoj pametni telefon.
  2. “Denarnica” naključno ustvari vaš “Private Key”
https://lh6.googleusercontent.com/SfmGka0K19f4xieXt1rXCw-YgwWeP5fsWLBjzFtrEYD6PoXFM9qrUpiZc9ZqHzMhjooWcleKWUyJrCpXFk859PFO7Hsuj3obCAoztQMfE173C3LaT47EDpedzCSf0RoGWbmm-RFY
  1. Bitcoin naslov je prav tako ustvarjen naključno iz vašega “Private Key-a”.

V primeru izgube ali kraje pametnega telefona je nujno potrebno, da ustvarimo varnostno kopijo našega “Private Key-a”. Najbolje zapisanega na kosu papirja, ki ga hranimo v sefu. Ne priporočamo hrambe “Private Key-a” v računu elektronske pošte, raznih oblakih (Cloudih) ali kje drugje na računalniku, ki je povezan z internetom. Na ta način je naš “Private Key” izpostavljen spletnim nepridipravom.  

Pri vsaki spletni denarnici je ključnega pomena nadzor nad “Private Key-om”. V primeru, da telefon izgubite ali vam ga ukradejo in imate vaš “Private Key” shranjen enostavno ponovno prenesete “Denarnico” na vašo novo napravo in Bitcoini so ponovno pod vašo kontorlo.

Večina “Denarnic” poleg t.i. “Private Key-a” omogoča tudi ustvarjanje posebne PIN kode, tako da je skoraj nemogoče, da bi nepridipravi ob kraji ali izgubi telefona prišli do vaših bitcoinov in ostalih kriptovalut.  

Jaxx.io spletna denarnica za hrambo Bitcoina

Na spletni strani coinmarket.si kot najboljšo možnost za hranjenje bitcoinov v denarnici za pametne telefone predlagamo Jaxx.io. Jaxx je spletna denarnica za Bitcoine, ki jo lahko uporabljamo tako na operacijskem sistemu Android, kot tudi na ostalih operacijskih sistemih kot so Windows, Apple, Linux desktop, Android, Ios mobile in tablet. Jaxx denarnica ni namenjena samo hranjenju Bitcoina, ampak lahko v njej hranite tudi nekatere druge najpomembnejše kriptovalute, kot so: Ethereum (ETH in ETC), Dash, Augur (REP), Litecoin (LTC), Zcash (ZEC) in RSK.

Jaxx denarnico odlikuje izjemen design in enostavna uporaba.

https://lh3.googleusercontent.com/fnDeYJh9HNhTqkjol6IovxanHBlIsH0meMoiZVOeVL6sK2TUY9mkTeyk9XFX6dhAOibhgXCGjEAQCocNbz9amQLgWga4RNaAlUQJqpKDA8ryNjYwzqZBgoFTyiBuKdXeqmVwAISv

Uporabniki kriptovalut, ki  so v osnovi tehnično izjemno zapletene,  potrebujejo produkte, ki so enostavni za uporabo. Jaxx ponuja tudi vse ostale funkcije, ki jih pričakujemo od spletnih denarnic za hrambo kriptovalut.  

Jaxx Bitcoin spletna denarnica ponuja popoln nadzor nad našim “Private Key-om”.

Prav tako je Jaxx denarnica zaščitena s štirimestnim PIN-om, ki omogoča dodatno zaščito pred možnimi zlorabami v primeru kraje ali izgube telefona.

Z vidika zaupanja v Jaxx denarnico je pomembno vedeti, da je razvijalec denarnice podjetje DECENTRAL, glavno kanadsko podjetje na področju blockchain tehnologije. Eden od glavnih razvijalecev Jaxx denarnice pa je Anthony Di Iorio, ki je eden od so-ustanoviteljev Eteheruma.

Pomembna funkcija, ki jo nudi Jaxx je tudi možnost, da sami nastavimo hitrost transkacije od katere je nato odvisna provizija, ki jo moramo za samo transakcijo plačati.

Kljub temu, da priporočamo hrambo večjih količin kriptovalut v denarnicah kot sta Nano Ledger S in Trezor je Jaxx vrhunska rešitev za manjšo količino kriptovalut, ki jih morda potrebujemo za vsakodnevno trgovanje, ali kaj podobnega.

Skriv en kommentar

sign in to post your comment or singup

Leave a Reply

Your email address will not be published.