Kripto valute lahko gledamo kot eno veliko družino. Med seboj so si različne, ampak prihajajo iz istega drevesa. Če je Bitcoin oče te družine je Bitcoin Cash njegov najstarejši sin, replika in izboljšava očeta z rahlo drugačnimi karakteristikami. Vsaka družina ima svojo tradicijo, nekatere so športno druge intelektualno orientirane. Za družino Bitcoin pa lahko rečemo, da je orientirana proti čim večji velikosti transakcij. Vsaka nova generacija poskuša to velikost povečati in s tem nadgraditi dediščino prejšnje.

Bitcoin je paradoksalno iz svoje popularnosti postal omejen zaradi velikosti gradnika transakcij. Ta ne more biti večji od 1 MB kar pa zmanjša količino transakcij, ki lahko potečejo v eni sekundi. V praksi to izgleda tako, da ima Bitcoin omejitev postavljeno pri 7 transakcijah na sekundo, izredno popularna Visa pa pri 24 000. Zaradi tega se je pojavila ideja BItcoin Casha, katerega naloga in razlog za obstoj je povečava kapacitete iz 1 MB na 8 MB. V praksi to pomeni, da lahko Bitcoin Cash izvede 61 transakcij na sekundo kar je 54 več kakor oče. Ampak to je seveda izredno abstraktno in težko si je predstavljati kako to sploh vpliva na tržišče.

bitcoin-flatart
bitcoin-flatart

Ena izmed skrbi, ki jo pogosto srečamo ob investiciji v Bitcoin Cash je povezana z njegovo odvisnostjo od Bitcoina. Zaradi podobnosti v imenu se pogosto misli, da je sin povsem odvisen od očeta. Gre za pogosto napako, ki je posledica pomanjkanja znanja o kripto svetu. Bitcoin cash je povsem samostojna kripto valuta katere cena in moč nima nobene povezave z ceno in močjo Bitcoina.

Za lažje razumevanje njunega odnosa si lahko predstavljamo Coca Colo in Pepsi. Pri obeh gre za sladko brezalkoholno pijačo, obe imajo kultno občudovanje in pristaše. Vsakdo ima seveda rajši eno kot pa drugo, ampak padec ene ne more škodovati napredku druge entitete. Vsi smo se že srečali z tisto neprijetno dilemo v restavraciji, ko naročimo Pepsi, ampak je na voljo samo Coca Cola. Podobno je v svetu kripto valut, saj ni veliko strani, ki bi ponujale tako Bitcoin kot Bitcoin cash. Veliko izmed strani, ki jih pa ponujajo jih pa ponujajo po slabši transakcijski ceni in z veliko višjim pribitkom kot mi.

Ob nakupu Bitcoin Casha se nam odpre vprašanje njegovega shranjevanja. Zato ker gre za virtualno valuto je njegovo shranjevanje nekoliko bolj abstraktno kot pa klasična ideja bank ter trezorjev v katerih sedijo naša bogastva. Bitcoin Cash je lahko tako kot Bitcoin shranjen v virtualnih denarnicah. Te denarnice so v virtualnih bankah, ki imajo tako sofisticirano zaščito, da je do kovancev znotraj denarnic nemogoče vdrti. Poznamo tudi shranjevanje v obliki USB hranilnic ali preprostih ključev.

Ti ključi so serija zašifriranih števil in črk, ki predstavljajo določeno količino kovancev. Pri tem bi opozorili, da so te oblike denarnic tako izredno varne, da pogosto prihaja do rahlo smešnega pojava. Zgodi se, da uporabnik USB ali ključ enostavno založi in izgubi dostop do stotin kovancev.

Bitcoin Cash se lahko tako kot oče izmenjava na večini virtualnih borz, na katerih prihaja do transakcij, prodaj in kupovanja kripto valut. Spekulacije o njegovi prihodnosti so izredno dobre, zaradi svoje povečane kapacitete je napovedana visoka rast in stabilnost.

bitcoin-flatart
bitcoin-flatart

Seveda se kot pri vsakem revolucionarnem izdelku pojavi dvom. Ta ciničnost nam je prirojena. Omenili bi Platona, ki je enkrat izjavil, da bo pisanje poguba človeškega spomina, saj mu bo podalo lažjo alternativo. Zgodovina je sicer pokazala čisto nasprotje. Tudi geniji kot so Platon se včasih motijo, ta identičen fenomen lahko opazimo pri Bitcoinu.

Iz meseca v mesec se pojavijo dvomi in napovedovanje njegovega propada. Ista zgodba velja za Bitcoin Cash. Od samega začetka mu je bila napovedana poguba, ampak dogaja se ravno nasprotno. Nenehno raste in pridobiva srca novih investitorjev. Nekateri prav tako vidijo bum Bitcoin Casha, ki zna preseči eksplozijo Bitcoina leta 2017. Če do te eksplozije v vrednosti res pride bi bilo pametno imeti vsaj nekaj Bitcoin Cash kovancev.

Svet kripto valut je težko predvidljiv. Redki so takšni, ki so napovedali vzpon Bitcoina. Ampak tisti, ki so zaupali v prihodnost globalnih valut so si prislužili nerazumljivo bogastvo. Nekatere priložnosti so nam v življenju enostavno podane, nekatere si pa moramo ustvariti sami. Ali ste vi pripravljeni ustvariti svojo?