Mnogi mislijo, kaj je bitcoin? Razlog, zakaj je tako težko za večino, da razumejo, kaj je Bitcoin je, da večina ljudi res ne razume denarja. Denar ni bogastvo. To je računovodski sistem, ki se uporablja za olajšanje izmenjave bogastva. Mnogi ljudje so odvrnjeni z Bitcoini kot “samo podatki”. Ampak to je vse, kar je denar! Natančneje, denar je sredstvo za zanesljivo posredovanje informacij o podani vrednosti, vendar še ni prejeto (ali vsaj še ni prejeto v obliki, v kateri lahko neposredno zadovolji želje ali potrebe osebe). Z Bitcoin je omrežje decentralizirano, kar pomeni, da noben posameznik ali subjekt ne more samovoljno ustvarjati novih subjektov (s tem povzroča inflacije), zamrzniti (ali zgrabiti) blokirati vaš račun ali ustaviti obdelavo določenega plačila. Pred tem smo imeli decentraliziran denar, zlato, ker je fizično zlato razdeljeno. Toda z zlatom gre za decentralizacijo do visoke cene (dobesedno). Zaradi fizične narave zlata je transakcija zelo neučinkovita

Zakaj je bitcoin tako pomemben?


Bitcoin je mreža z zavedanjem, ki omogoča nov plačilni sistem in popolno digitalno valuto. To je prva decentralizirana plačilna mreža, ki jo upravljajo uporabniki brez centralnega organa ali posrednika. Z vidika uporabnika je Bitcoin ravno tako kot denar za internet.

Je prva valuta na svetu, ki je decentralizirana in digitalna. Je zanesljivejša od zlata, bolj učinkovita od transakcij kot “moderno” digitalno bančništvo in omogoča večjo finančno zasebnost kot denar. Še vedno bi lahko iz nekega razloga propadel, če pa ne, ima potencial, da je zelo, zelo revolucionarna.

Bitcoin je bančni sistem brez bank


Bitkoinov je nemogoče kovati, neskončno deljivo in jih nikoli ne bo več kot 21 milijonov (neskončno deljivo samo pomeni: najmanjša enota bitcoin je trenutno 0,00000001, vendar jo je mogoče zlahka zmanjšati, če je potrebno).

Vsakič, ko je Bitcoin transakcija izvedena med uporabniki, je registrirana v javnem dnevnik, ki se imenuje Blockchain. Te transakcije preverjajo in potrjujejo rudarji. Rudarji so v bistvu ljudje z zmogljivimi računalniki, ki namesto na novo ustvarjenih Bitcoinov nadzorujejo in preverjajo transakcije. Z več deset tisoč rudarji, transakcije prispevajo gladko in omrežje je nenehno varen. Zahvaljujoč uporabnikom in velikemu omrežju Bitcoina ni mogoče reproducirati ali podvojiti kovance.

Kriptografija nikomur ne omogoča porabe denarja iz denarnice drugega uporabnika in se lahko uporablja za šifriranje denarnice, tako da je ni mogoče uporabiti brez gesla. Ta vrsta zavarovanja se uporablja tudi za transakcije s kreditnimi karticami in elektronske bančne nakazila.

Kdo nadzoruje Bitcoin omrežje?


Nihče nima v lasti omrežja Bitcoin in nihče nima tehnologije za elektronsko pošto. Bitcoin je pod nadzorom vseh Bitcoin uporabnikov po vsem svetu. Medtem ko razvijalci izboljšujejo programsko opremo, ne morejo slediti, ker ni mogoče spreminjati Bitcoin protokola, ker morajo vsi uporabniki glasovati za spremembo. Da bi ostali med seboj združljivi, morajo vsi uporabniki uporabljati programsko opremo, ki je v skladu z istimi pravili. Bitcoin lahko deluje pravilno le s popolnim soglasjem vseh uporabnikov. Zato imajo vsi uporabniki in razvijalci močno spodbudo za zaščito tega soglasja. Hvala za branje v bitcoin

Nakup bitcoin