juni 6, 2019

6 stvari, ki jih morate nujno vedeti preden prvič investirate v Bitcoin

Ali se še splača investirati v Bitcoin?

Odgovor na vprašanje zastavljeno vprašanje laičnemu poznavalcu še ob začetku leta 2019 ne bi predstavljal nobenih posebnih težav. V medijih, socialnih omrežjih ter povsod drugod so bile kriptovalute smatrane kot mrtve, kot končana zgodba.

Kot še ena Ponzijeva shema, kjer so bili navadni smrtniki ponovno “nategnjeni”. Le manjša peščica “vernikov” je  verjela v kriptovalute ter njihovo prihodnost.

Ob začetku leta so omejeni “verniki” (v narekovajih z razlogom, saj smatramo, da so le razumni in razgledani uporabniki kriptovalut) dobili nekaj zadoščenja. Bitcoin je namreč od 15. decembra 2018, ko je dosegel v zadnjem obdobju najnižjo vrednost pri 3.198,87USD, vztrajno začel rasti ter v času pisanja članka, ki ga berete dosega vrednost 7.870,40USD (vrednosti povzete po spletni strani coinmarketcap.com). Bitcoin je tako ponovno dokazal svojo trdoživost, saj je, tako kot v preteklosti že večkrat, ponovno uspel prekiniti trend padanja vrednosti ter ponovno začel rasti.

Smo mnenja, da je padajoči trend, ki smo mu bili priča od konca leta 2017 le bolj konkreten popravek, ki mu bodo v prihodnjih letih sledila nova obdobja rasti.

Ker je eno od temeljnih načel pametnega vlaganja v vse vrste naložb, da kupujemo takrat, ko je cena naložbe nizka in prodajamo, ko je ta visoka, smo po našem mnenju v obdobju, ki ponuja eno od boljših priložnosti za nakup tako Bitcoina, kot tudi ostalih kriptovalut. Bitcoin resda še ni dosegel stopnje, ki bi omogočala njegovo širšo uporabo v obliki digitalne valute, a je po našem mnenju še vedno izjemna vlagateljska priložnost, tako za tiste, ki imate namen svoja sredstva vložiti dolgoročno, kot tudi za kratkoročne vlagatelje oz. “traderje”.

Pred nakupom Bitcoina je seveda tako kot pred vstopom v vsako drugo naložbo potrebno opraviti “domačo nalogo” in področje podrobno raziskati.

Preden se odločite za nakup Bitcoina ali katerekoli druge kriptovalute je potrebna še večja previdnost, kot pri nakupu vrednostnih papirjev, nepremičnine ali kake druge naložbe. Kriptovalute namreč niso nadzorovane s strani držav, kar je po eni strani velika prednost za uporabnike, a po drugi strani uporabniki niso zaščiteni v primeru zlorab. Zlorabe na področju kriptovalut se pojavljajo v več različnih oblikah. Najnevarnejši so hekerski vdori, ki lahko povzročijo krajo vaših sredstev, predvsem kadar jih hranite v t.i. vročih denarnicah. Poleg tega se zlorabe dogajajo na področju marketinga socialnih omrežij, kjer različni zlonamerni posamezniki s t.i. “scam” metodo skušajo “prodati” produkte, ki ne prinašajo nobene vrednosti. Tretji problem z vidika varnosti na področju kriptovalut pa so t.i. ICO-ji.

Vrednost Bitcoina je nestabilna

Kot smo že poudarili je Bitcoin zelo nestabilna digitalna valuta za katero so značilni ekstremni padci in vzponi vrednosti. Kot vlagatelji morate biti pripravljeni na morebitne, včasih tudi 15-20% padce vrednosti, ki se lahko zgodijo čez noč. Ključno v takih primerih je, da vas ne zagrabi panika, saj je prodaja v takih trenutkih sigurna pot do izgube vaših sredstev. V takih primerih je najboljša strategija t.i “HODL” (iz angleškega izraza HOLD-držati).  

Bitcoin je tako npr. v tednu pisanja članka, ki ga berete (15.5 – 22.5) dosegel razpon med 8.306,33USD na najvišji točki in 7.057,04USD, kar je bila najnižja vrednost v omenjenem obdobju.

Bitcoin  je tako precej neprimeren za vsakdanjo uporabo, saj si je težko predstavljati, da bi prejeli plačo v Bitcoinih ta pa bi naslednji dan izgubil 20% svoje vrednosti. Je pa zaradi omenjene nestabilnosti Bitcoin precej bolj primeren za vlagatelje. Sploh tiste, ki so pripravljeni tvegati nekaj več, saj so na koncu tudi dobički lahko izjemni. Kdor bi npr. ob začetku leta 2017 kupil 100 Bitcoinov bi zanje odštel 9.729,50USD. Ob koncu leta pa bi vrednost investicije znašala vrtoglavih 134.111,00USD (coinmarketcap.si).  Mnogi so mnenja, da je nestabilna vrednost Bitcoina njegova glavna slabost, a smo mi nasprotno mnenja, da je za pogumnega vlagatelja to glavna prednost. Je pa potrebna potrpežljivost ter dobri živci.

Spletna varnost mora biti vaša prva skrb

Kot smo že omenili je Bitcoin neodvisna digitalna valuta. Z vidika spletne varnosti je to pomembno zaradi dveh vidikov. To, da je neodvisna pomeni, da nad njo ne bdijo zunanje instutucije kot so države, centralne banke, ipd. Z zornega kota svobode posameznika je to izjemna lastnost, ki pa na drugi strani pomeni skoraj popolno odsotnost pravne varnosti. Ker je Bitcoin digitalna valuta, to pomeni, da je izpostavljenost različnih oblikam internetnega kriminala veliko večja. Poznani so primeri hekerskih vdorov v različne borze, kjer so posamezniki izgubili ogromne količine Bitcoinov in ostalih kriptovalut.

Zato je nujno potrebno, da vsak uporabnik Bitcoina in ostalih kriptovalut stori vse, da svoje kriptovalute zaščiti pred morebitno zlorabo.  Večjih količin Bitcoinov tako nikoli ne  hranite v “vročih” denarnicah, ki so priključene na svetovni splet, ampak obvezno v t.i. “hladnih” oz. hardware denarnicah.

Na ta način močno zmanjšamo možnost hekerskih vdorov in ostalih zlorab(bankrot ali zaprtje kriptoborze, ipd). Pri tem pa je seveda potrebno paziti, da denarnice ne izgubimo, uničimo, ipd.

Nikakor ni priporočljivo hraniti večjih vsot kriptovalut na borzah kot so, Coinbase, Bittrex ali Binance. Poleg tega je potrebna skrajna pazljivost pri uporabi t.i. Key-a, ki je ključen za dostop do naših sredstev. Key-a oz. kode nikoli, ampak res nikoli ne izdajte nikomur, ker s tem izgubite vso kontrolo nad vašimi sredstvi.

Prav tako je potrebna skrajna pazljivost pri različnih “ponudbah”, ki krožijo po socialnih omrežjih in ponujajo bajne zaslužke čez noč. Na spletu so poznane kot t.i. “scam” ponudbe. Zlato pravilo s katerim prepoznamo tako ponudbo je “too good to be true”.

Skrajna pazljivost je potrebna tudi pri vlaganju v t.i ICO projekte. Kratica pomeni “Inital Coin Offering”. ICO je najzgodnejša faza razvoja določene kriptovalute v kateri uporabniki kupijo kriptokovance. Na ta način financirajo določeni start-up projekt ter upajo, da bo ob uspešni izvedbi projekta kupljeni kovanec močno povečal svojo vrednost. V letu 2018 se je veliko število t.i. ICO projektov končalo z veliko izgubo za vlagatelje.

Bitcoin ni popolnoma anonimen

Naslednja tematika o kateri bomo govorili je tesno povezana s prejšnjo. Kljub temu, da je Bitcoin neodvisna digitalna valuta, ki ni pod kontrolo držav in/ali drugih institucij, ni anonimna in anonimnosti tudi ne zagotavlja uporabnikom.

Res je, da Bitcoin omrežje ob registraciji od uporabnikov ne zahteva nikakršne identifikacije. Poleg tega vsak uporabnik v vsakem trenutku lahko ustvari popolnoma nov Bitcoin naslov (s pripadajočo kodo denarnice). Tudi transakcije z Bitcoini niso v nobenem primeru povezane s fizično osebo. Transakcije sicer ostajajo anonimne, dokler potekajo znotraj Bitcoinovega omrežja. Ko pa Bitcoine na borzi pretvorimo v denarno oz. Fiat valuto, pa je seveda uporabnik poznan, saj borze pri registraciji novih uporabnikov morajo upoštevati t.i. KYC (Know Your Customer) proceduro.

Transakcije z Bitcoini so dokončne

Tudi naslednja točka naše razprave o Bitcoinu je povezana z varnostjo. Transakcije z Bitcoini so dokončne. Zato je izjemno pomembno, prvič, da se pred prvo transkacijo, ki jo nameravate izvesti, natančno podučite kako poteka transakcija z Bitcoini in/ali ostalimi kriptovalutami. Prepričani smo, da ko boste proces enkrat usvojili (in roko na srce, sam proces ni nič zapletenega…enostaven copy/paste 34 mestne kode) z njim ne boste imeli nobenih težav. Drugič, pa je izjemnega pomena tudi, da pred izvedbo same transkacije preverite ali je naslov (34 mestna koda denarnice) kamor želite poslati Bitcoine res pravi. V primeru, da Bitcoine pošljete na napačni naslov je vaše edino upanje poštenost osebe, ki je Bitcoine neupravičeno prejela.

Kako pridobiti oz. kupiti vaše prve Bitcoine?

V osnovi Bitcoin oz. Bitcoine lahko pridobimo na dva načina. Prvič, z rudarjenjem in drugič z nakupom na kriptoborzi. Rudarjenje je bil v preteklosti najbolj profitabilen način za pridobivanje Bitcoinov. Sčasoma so računske operacije za ustvarjanje novih Bitcoinov postale tako zapletene, da je rudarjenje profitabilno samo še v za to specializiranih tovarnah, poleg tega pa je povezano z izjemnimi stroški za porabljeno elektriko ter hlajenje super računlnikov. Posamezniku se danes rudarjenje ne splača več.

Naslednji način s katerim lahko pridobimo Bitcoine je nakup na kriptoborzi. Kriptoborze so spletne strani namenjene nakupu Bitcoina ter ostalih kriptovalut ter tudi trgovanju z njimi. Najpomembnejše borze, ki jih poznamo so Coinbase, Bittrex, Binance, Bitstamp.

S slednjo je povezana ena največjih slovenskih zgodb o uspehu, saj sta jo ustanovila Slovenca, Nejc Kodrič in Damjan Merlak leta 2011.

Nakup Bitcoina ali katerekoli druge kriptovalute prek omenjenih borz je enostaven, ponavadi je potrebna samo kreditna kartica, opravljena KYC procedure, nakup Bitcoina in ostalih kriptovalut je nato stvar dveh, treh klikov z miško. Opozorili bi vas radi na to, da proces KYC( Know your customer) opravite pred nakazilom denarja ali nakupom željene kriptovalute, saj vam borza v nasprotnem primeru lahko ustavi trgovanje do končane KYC procedure. V času največje kriptomrzlice ob koncu leta 2017 je bilo tako na borzi Bittrex za dokončanje KYC procedure potrebno čakati tudi dva meseca ali več.  V tem času pa so bile kripotvalute zamrznjene na uporabniških računih.

Verjetno ni treba posebej omenjati koliko neprespanih noči je omenjena prigoda povzročila. Sploh pri tistih uporabnikih, ki so imeli na Bittrexu zamrznjeno večjo količino svojih sredstev.

Omenjna zgodba je še eden od primerov, zakaj kriptovalut ni primerno hraniti na borzah, ampak je zato nujno “mrzla” ali hardware denarnica ali pa vsaj izjemno kvalitetna vroča denarnica, od katerih predlagamo Jaxx.io.

Svoje prve Bitcoine lahko kupite tudi na naši spletni strani coinmarket.si

Skriv en kommentar

sign in to post your comment or singup

Leave a Reply

Your email address will not be published.