juni 6, 2019

5 Bitcoin osnov za začetnike.

1 Kdo je Satoshi Nakamoto?

Do danes ni znano kdo je v resnici oseba ali skupina, ki se skriva pod pvsedonimom Satoshi Nakamoto. Vemo le eno. Če izumitelj Bitcoina svojih Bitcoinov ni izgubil ali bil žrtev kakega zlonamernega dejanja (v kar glede na to, da je kot izumitelj Bitcoina poznal vse njegove lastnosti in slabosti, dvomimo), je danes bajno bogat človek. Mnogi novinarji in drugi raziskovalci so se in se še zelo trudijo, da bi razvozlali največjo skrivnost v svetu kriptovalut. Satoshi Nakamoto je v svetu Bitcoina dejavno deloval do leta 2010. Nato se je za njim izgubila vsaka sled.

Satoshi Nakamoto je v svetu Bitcoina dejavno deloval do leta 2010. Nato se je za njim izgubila vsaka sled.

Novinarji so ga iskali na Japonskem, kjer naj bi živel po njegovih navedbah. A je to, glede na njegovo perfektno angleščino, malo verjetno.


Nekateri menijo, da bi bil Satoshi Nakamoto lahko Hal Finney, človek, ki je kot prvi prenesel programsko opremo za rudarjenje Bitcoinov na svoj računalnik in zato prejel 10Bitcoinov, ki mu jih je poslal Satoshi Nakamoto. Dokaza za to, da bi Hal Finney v resnici lahko bil Satoshi Nakamoto nimamo.

Na Japonskem v resnici živi oseba z imenom Satoshi Nakamoto, a tudi za njega nimamo nobenih dokazov, da bi lahko bil izumitelj Bitcoina.

Kdo je v resnici izumitelj Bitcoina torej ostaja nerazvozlana skrivnost, ki sicer nima nobenega vpliva na uporabo Bitcoina danes, vseeno pa bi bilo zanimivo izvedeti, kdo je bil pravi izumitelj Bitcoina, intervju z njim, če bi nanj seveda pristal, pa bi odkril mnogo izjemno zanimivih podrobnosti o začetkih Bitcoina.  

2. Kaj potrebujemo za nakup prvih Bitcoinov?


Pred nakupom Bitcoina potrebujemo t.i. “denarnico”,  v kateri bodo shranjeni naši Bitcoini. Obstajajo različne vrste  t.i “kripto-denarnic” za hrambo Bitcoina ter tudi ostalih kriptovalut. V osnovi se denarnice za kripotvalute delijo ne “hladne” in “vroče”.

Hladne “kriptodenarnice” so  neke vrste USB ključi za katere je značilno da niso povezane z internetom. Po eni strani to pomeni, da so bolj varne pred napadi heckerjev, po drugi strani pa obstaja verjetnost, da tako denarnico izgubimo ali uničimo. S t.i hardware denarnico je  tudi zelo oteženo različno vsakodnevno poslovanje s kriptovalutami. T.i “hladne” denarnice tudi ne omogočajo hitre uporabe kriptovalut in so v osnovi namenjene hranjenju večjih količin kripotvalut.

Vroče denarnice so na drugi strani spletna mesta na katerih je mogoče hraniti Bitcoin ter ostale kriptovalute. Vroče denarnice so bolj izpostavljene tveganjem, kot so hekerski napadi, po drugi strani pa so prijaznejše za uporabo in omogočajo veliko hitrejši prenos kriptovalut kar omogča precej lažje nakupovanje ali trgovanje, kjer je včasih potreben hiter prenos sredstev med različnimi kriptoborzami.

Kriptodenarnic sicer ne moremo povsem primerjati s fizičnimi denarnicami namenjenimi za hranjenje klasičnega denarja, saj v kriptodenarnicah, tako “hladnih” kot “vročih” hranimo le ključe, ki nam omogočajo upravljanje s sredstvi, ta pa so dejansko zapisana v blokovni verigi, ki živi na tisočerih računalnikih.

V praksi je Private Key dolgo zaporedje črk in številk, ki omogočajo dostop do naših Bitcoinov in ostalih kriptovalut.

Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti o “Private Key-u” je to, da imamo edino z njim naša sredstva pod kontrolo. In nasprotno. Če ga razkrijemo komurkoli smo nadzor nad našimi sredstvi izgubili oz. ga ima poleg nas še nekdo.

Kako torej pošljemo ali sprejmemo Bitcoin? Kako v praksi poteka transakcija? Pošiljanje ali prejemanje Bitcoina je v resnici precej preprosto, potrebno je le nekaj prakse in pozornosti, saj v primeru napake pri pošiljanju naše Bitcoine lahko za vedno izgubimo.

V osnovi Bitcoine pošljemo tako, da v spletno denarnico vtipkamo oz. prilepimo (PASTE) Bitcoin naslov osebe, ki ji želimo poslati Bitcoine.

Bitcoin naslov je 34 mestna koda, sestavljena iz črk in številk. Druga možnost, ki jo lahko uporabimo pri pošiljanju Bitcoinov je uporaba QR kode. Ob pošiljanju je potrebno plačati majhno provizijo, ki je namenjena potrjevanju transakcije. Potrebna je pazljivost pri vnosu 34 mestne kode, saj v primeru napačnega vnosa, sredstva ponavadi za vedno izgubimo.

    3. Ali je poslovanje s kriptovalutami varno?

Vidik varnosti pri poslovanju s kriptovalutami je potrebno osvetliti z dveh vidikov.

Prvič, kriptovalute so izpostavljene stalnemu in včasih izrazitemu nihanju vrednosti. Kot take niso primerne za vlagatelje s slabim srcem in slabimi živci, saj panična prodaja v času, ko kriptovalute izgubijo veliko vrednosti vodi do izgube kompletne naložbe. Bitcoin in ostale kriptovalute torej niso varna naložba kamor bi vložili naše zadnje prihranke.

V kriptovalute vlagamo le tisto, kar si lahko privoščimo, da izgubimo. Mnogi, ki so v kriptovalute vložili svoja sredstva ob koncu leta 2017, ko je kripto trg dosegel svoj dosedanji vrh, so se tega naučili na izjemno boleč način. Po drugi strani pa nam kriptovalute ter Bitcoin v času t.i. “bikovskih” trendov omogočajo izjemno visoke dobičke.

Kriptovalute torej niso varna naložba, ampak bolj naložba, ki, če se vse poklopi kot je treba, lahko postane tudi sredstvo za zgodnjo upokojitev.


Drugi vidik varnosti kriptovalut pa je t.i. spletna varnost oz. zaščita pred hekerskimi napadi in drugimi zlonamernimi dejanji s kateri se posamezniki želijo polastiti naših sredstev. Eden od temeljnih ukrepov je, da večje količine Bitcoina in/ali ostalih kriptovalut vedno hranimo v t.i. “hladnih denarnicah” kot sta Nano Ledger S in Trezor. Na ta način se izognemo hekerskim napadom, po drugi strani pa moramo poskrbeti, da je t.i. “hladna denarnica” spravljena na varnem mestu, najbolje v sefu.

Izjemno pomemben ukrep je tudi, da  da svojega privatnega ključa nikoli ne smemo posredovati tretjim osebam. Podpora uporabnikom katerekoli menjalnice ne bo nikoli zahtevala tega podatka od vas, prav tako ne podjetja, ki zbirajo sredstva preko ICO.

Privatni ključi se vedno hranijo na varnem mestu in na več lokacijah. Kot varno mesto se smatra natisnjen ključ na kosu papirja v sefu ali pa datoteka na usb ključu, ki je kriptiran.

Naslednji vidik kripto varnosti so t.i. “Scam ponudbe”. To so ponudbe, ki se pojavljajo predvsem na različnih socialnih omrežjih in s katerimi nam posamezniki in/ali podjetja skušajo prodati ničvredne produkte. Ponavadi so produkti zapakirani v mamljive naslove kot so “Kako sem v 3 dneh zaslužil 323.000USD” in podobno. Glavno vodilo pri prepoznavanju t.i. “Scam” ponudb je, da je pri vsaki ponudbi, ki zveni “too good to be true”, potrebna skrajna pazljivost. Potrebno se je paziti tudi različnih prevar preko socialnih omrežij. V preteklosti so dobro poznani tudi primeri t.i. Ponzijevih shem (Bitconnect, Davor Coin, Ethconnect,, ki so uporabnike privabile z obljubami hitrega zaslužka od katerega pa ponavadi ni bilo nič oz. le prazna denarnica.

Skrajna previdnost je potrebna tudi pri vlaganju v t.i. ICO. Kratica ICO pomeni “Inital Coin Offering”. Initial Coin Offering so ponudbe pri katerih kupujemo kriptokovance v najzgodnejših fazah njihovega razvoja. Kljub temu, da so nekatri posamezniki uspeli zaslužiti izjemne vsote v nekaterih ICO-jih predvsem v letu 2017, je bilo leto 2018 porazno z vidika vlaganj v ICO projekte.

4. Ali se v letu 2019 sploh še splača vlagati v Bitcoin?

Poraja se vprašanje, kakšna bo prihodnost Bitcoina in ostalih kripotvalut.  Vprašanje, ki buri kritpo duhove je tudi, ali bo Bitcoin kdaj dosegel uporabno vrednost in ali ga bo mogoče uporabljati za vsakdanje nakupe?

Danes je Bitcoin mogoče uporabiti za celo vrsto spletnih nakupov. Kot bolj ali manj anonimna valuta se veliko uporablja tudi v svetu športnih stav ter ostale igralniške industrije, kjer si uporabniki želijo večje anonimnosti kot jo lahko dobijo pri poslovanju s klasičnim denarjem. Potrebno pa je poudariti, da trenutka, ko bi lahko z Bitcoinom kupovali dobrine, ki jih potrebujemo vsakodnevno še nismo dočakali.

Mnogi Bitcoin uporabljajo kot investicijo in/ali sredstvo trgovanja. Bitcoin kot sredstvo trgovanja je zaradi svoje volatilnosti še posebej zanimiv, saj spretnemu trgovcu oz. “traderju” lahko omogoča velike zaslužke v zelo kratkem času.

Razlogov za nakup Bitcoina je torej tudi danes, dobrih deset let po prvi transakciji, vsekakor več kot dovolj.

Kakšna je torej prihodnost Bitcoina?

Kljub pretresom v zadnjih dveh letih je Bitcoin postal dejstvo mimo katerega ne moremo. Prihodnosti seveda ne moremo napovedati, je pa ta predvsem zaradi revolucionarne tehnologije verižnih blokov vsekakor svetla.

Verjamemo, da bo v prihodnosti tako Bitcoin, kot tudi ostale kriptovalute mogoče uporabljati kot plačilno sredstvo za veliko število dobrin. Bitcoin bo vsekakor ostal zanimiv tudi za investitorje in dnevne trgovce oz. “traderje”, ki bodo svojo priložnost iskali predvsem ob nenadnih padcih ali vzponih Bitcoina ter ostalih kriptovalut. Trenutno je zaradi nizke cene Bitcoina na trgih izjemen trenutek za morebiten nakup. Seveda pa je treba pri nakupu oz. investiciji v Bitcoin potrebno upoštevati vsa navedena dejstva, od volatilnosti cene do ukrepov na področju kriptovarnosti.

Verjamemo, da bo v prihodnosti tako Bitcoin, kot tudi ostale kriptovalute mogoče uporabljati kot plačilno sredstvo za veliko število dobrin. Bitcoin bo vsekakor ostal zanimiv tudi za investitorje in dnevne trgovce oz. “traderje”, ki bodo svojo priložnost iskali predvsem ob nenadnih padcih ali vzponih Bitcoina ter ostalih kriptovalut. Trenutno je zaradi nizke cene Bitcoina na trgih izjemen trenutek za morebiten nakup. Seveda pa je treba pri nakupu oz. investiciji v Bitcoin potrebno upoštevati vsa navedena dejstva, od volatilnosti cene do ukrepov na področju kriptovarnosti.

5. Kje kupiti Bitcoin?

Coinbase je verjetno najbolj poznana kriptoborza, ki omogoča tako nakup Bitcoina, kot tudi mnogih ostalih kriptovalut. Ustanovljena je bila leta 2012. Ustanovila sta jo Brian Armstrong in Fred Ehrsam. Coinbase je ena najbolj zanesljivih kriptoborz, nakup Bitcoina in ostalih kriptovalut pa je izjemno enostaven. Potrebna je izpolnitev KYC procedure, nakazilo FIAT valute pa je možno s kreditno kartico ali bančnim transferjem.

Bittrex je borza, ki je bila ustanovljena leta 2013. Omogoča nakup velikega števila kriptovalut, po našem mnenju pa po zanesljivosti ne dosega Coinbase-a. Bittrex je bil ob koncu leta 2017, ko je bil kriptotrg na vrhuncu deležen silovitih kritik, saj  njegov customer service ni bil sposoben izpeljati velikega števila zahtevkov za KYC. Nekateri uporabniki so imeli zaradi tega svoja sredstva zamrznjena na borzi tudi po več mesecev.

Binance je kriptoborza, ki omogoča trgovanje z verjetno največ kriptovalutami. Od januarja 2019 Binance omogoča nakupe kriptovalut s kreditnimi karticami kot sta  Visa in Mastercard. V maju 2019 je bil binance tarča uspešnega hekerskega napada, s katerim so hekerji ukradli 7.000 Bitcoinov. Še en dokaz, zakaj svojih kriptovalut nikoli ne smete hraniti na kriptoborzah.

Bitstamp sta ustanovila Slovenca Damijan Merlak in Nejc Kodrič leta 2011. Danes ima družba sedež v Luxemburgu.

Bitcoin pa seveda lahko kupite tudi na naši spletni strani Coinmarket.si

Skriv en kommentar

sign in to post your comment or singup

Leave a Reply

Your email address will not be published.